Inlärningsstilar

Har du funderat på hur du lär dig bäst? Och hur dina patienter tar till sig och lär sig de nya beteenden/övningar/mm? Och varför vi FT och AT ska bry oss om inlärningsstilar?

“Att lära oss nytt är en resa, där processen är själva destinationen”

När det gäller att prova nya saker har vi alla vår preferens och inlärningsstil. Vissa människor är av typen “dyka in med huvudet först”, vill utforska på egen hand utan påverkan från andra. Andra är villiga att bli blöta om fötterna, men bara med stöd av en guide eller någon som har testat vattnet först. Vissa föredrar att stanna på sidan, bekväma där de är, och behöver övertygas först om hur denna nya sak kommer att gynna dem i deras liv.

Äventyraren

De är villiga att ta risker för att komma dit de vill. De omfamnar idén att prova nya maträtter och fördjupa sig i nya kulturer och de har inget emot att vara utanför sin ‘comfort-zone’. De föredrar att utforska en stad genom att gå vilse i labyrinten av sidogator istället för att följa GPSen. Ja, ibland leder det till en återvändsgränd eller en dålig måltid, men det är okej – det är en del av äventyret.

TURISTEN

De älskar att utforska och samla nya erfarenheter, men varje del av resan är noggrant planerad och kartlagd. De kommer att prova en ny restaurang, men bara efter att ha läst recensionerna och kontrollerat menyn i förväg. De är ovilliga att bana nya vägar, men de kommer att gå dit någon annan har gått före eller om någon annan guidar dem – även om det tar dem ut ur deras komfortzon. De älskar att komma ut men hatar att gå vilse. Denna tendens att spela det säkra kortet riskerar att de ibland missar några dolda pärlor, men att ta den välplanerade resan är djupt tillfredsställande.

HEMESTRAREN

Varför riskera en dålig måltid på den nya restaurangen i stan när du kan få din favoritmaträtt på din lokala krog För hemestraren betyder resor inte att vandra långt från hemmet och ge sig ut på nya och oprövade upplevelser – det handlar om att njuta av det bekanta och tillförlitliga. De trivs med att känna till terrängen. De erkänner att det kanske finns några nya och spännande platser där ute, men de är inte övertygade om att det är värt besväret och stressen att ta sig dit och hitta en parkeringsplats. Att stanna nära hemmet innebär att de känner till insidan och utsidan av sitt grannskap som ingen annan, vilket gör dem till lokala experter med massor av insiderkunskap att dela med sig av.

Tack Alisha Zare för generositeten. Jag lånade dessa tre “persona” from hennes sida Energizing Educators – Bringing purpose and authenticity back into the classroom to avoid teacher burnout.

Vilken stil använder du mest?

Kan det vara så att i olika situationer eller kontext använder du dig olika stilar?
Skulle du vilja testa en annan stil någon gång? I så fall vilken och varför?
◊.◊.◊.◊.◊.◊

Själv lär jag som en äventyrare. Jag älskar att utforska och hitta mitt eget uttryck. Men i andra sammanhang, kan jag vara hemestraren. 

Graciela

Spec FT, Med. Dr. Rehab Med, ACT Institutet Sweden AB

Snart kommer du att kunna dela med dig dina reflektioner och upplevelse i vår ‘community’. Där kommer vi att fördjupa oss i pedagogik och kommunikation, så att vi blir bättre terapeuter också!

I nästa artikel…

Varför är våra lärningsstrategier ineffektiva?

Vad med !

Undrar du något, skicka ett meddelande!

graciela@creACTivity.se

0709 74 37 77